Дозвіл на негабарит, оформлення дозволів на перевезення негабаритних вантажів по Україні, Європі

Щоб отримати дозвіл на перевезення негабаритних вантажів замовнику – виконавець повинен звернутися до Управляючої дорожньої організації, яка уповноважена ним та належить до його сфери управління та оформити відповідний лист заявки. Якщо транспортування негабаритних вантажів здійснюється по кількох областях, то для отримання дозволу на транспортування негабаритних вантажів необхідно безпосередньо звернутися до Укравтодору, якщо маршрут не йде за межами одного регіону, то дозвіл може бути отриманий в обласному представництві УкрАвтодору або до встановленої організації.

Складання маршруту та його погодження

Після отримання заявки дорожня служба виконує комплекс робіт, у тому числі:

  • Аналізуючи технічні дані транспортних засобів для перевезення негабаритних вантажів, стан їхньої техніки та готовності до безпечної безаварійної роботи.
  • Визначити маршрут руху – це визначається залежно від ваги та розміру транспортного засобу вантажної маси, що перевозиться, що несе сили доріг, мостів, переходів і так далі. Для вибору маршруту можуть знадобитися додаткові дослідження – а також випробування штучних об’єктів, які можуть знадобитися для розробки та виконання операцій щодо їх посилення. Це може значно збільшити термін отримання дозволу. Якщо загальна кількість вантажів та транспортних засобів перевищує 600 тонн, власник вулиці автодороги може вимагати додаткового огляду та випробувань будівель, інженерних комунікацій, комунікацій, будівель, якщо необхідно – посилення їхнього зміцнення. Ця робота здійснюється за рахунок клієнта організатора транспортування негабаритних вантажів.
  • Розрахунок вартості проїзду. Після того, як оплата вказана у розрахунку, організація, яка проводить обстеження, має протягом десяти днів видати замовникам перевізникам згоду на проїзд негабаритних транспортних засобів. Його потрібно надати ДАІ для отримання дозволу на негабаритне перевезення автошляхами.

Якщо загальна  висота транспортного засобу, що перевозить негабаритні вантажі, перевищує 4, 5 метрів, необхідно додатково узгоджувати маршрут зі службами, відповідальними за експлуатацію електричних мереж. Також потрібно отримати дозвіл залізничників за наявності залізничного переїзду на маршруті.

Строк дії дозволу на негабаритні перевезення

Оформлення дозволу обов’язково вказує термін транспортування негабаритних великогабаритних вантажів та кількість перевезень. Якщо компанія здійснює перевезення негабаритних вантажів регулярним шляхом і на тому самому маршруті, краще оформляти довгострокові дозволи. Щоправда, дозвіл на кілька подорожей справді не перевищує трьох місяців.

У разі скасування або затримки перевезення через будь-яку причину поломки транспорту, погодних умов тощо, необхідно обов’язково інформувати організацію, яка здійснює видачу дозволу на перевезення негабаритних вантажів та органи поліції, повідомляючи також, що перенесення, скасування або продовження термінів перевезення негабаритних вантажівУ разі відхилення перевезення негабаритного вантажу замовник має право звернутися офіційно в організацію за погодженням маршруту та подати підтвердження поліції про те, що перевезення вантажу дійсно не здійснено, а також про підтвердження поліції про те, що перевезення вантажу справді не здійснено.